6. 3. 2010

Energie, jedno z nejčastěji používaných slov posledních let. Ať už máte na současné dění týkající
se globálních změn klimatu a s tím související využívání energií jakýkoli názor, předpokládám, že
na jednom se shodneme. Ceny energií až na výjimky rostou a minimálně pár let růst budou.

Nikdy v historii nebyla spotřeba energií tak enormní, jako je tomu dnes. Každá mince má dvě strany. Zde je jedna příjmová a druhá je výdajová. Téma výstavby nových elektráren
ponechme stranou. Faktem totiž je, že když uvidíte, že vám v rodinném rozpočtu schází peníze, nepůjdete si hned hledat druhé či třetí zaměstnání, ale nejprve se zamyslíte nad tím,
kde můžete ušetřit. Evropská unie si uvědomuje, jak obrovský potenciál v oblasti úspor
je, stala se světovým tahounem v této oblasti a není tedy divu, že i dotační nástroje
zaměřuje tímto směrem.
Městská část Praha 11 byla v posledních dvou letech velmi úspěšným žadatelem o dotace v oblasti úspor energií a obnovitelných zdrojů a naštěstí tomu nebude jinak ani v roce 2010. Nejprve na konci minulého roku přišlo rozhodnutí o přidělení dvou dotací na projekty Governee a EnerCity (oba zaměřené na větší využívání obnovitelných zdrojů a energetické úspory) z mezinárodního operačního programu Central Europe v celkové
výši přesahující deset milionů korun. Následně na počátku nového roku byly úspěšně vyhodnoceny naše žádosti na zateplení ZŠ Campanus a ZŠ Pošepného náměstí v celkové
výši přesahující padesát milionů korun, a to z Operačního programu Životní prostředí, který je fi nancován evropským Fondem soudržnosti. Pevně věřím, že přísloví „jak na Nový rok, tak po celý rok“ bude platit i v tomto případě.

(Publikováno v časopise Klíč)