25. 5. 2011

Zelení zásadně odmítají zdražení jízdného ve veřejné dopravě, které Pražanům nachystala koalice ODS a ČSSD. Zejména pro ty, kteří do Prahy nedojíždějí pravidelně, to bude důvod, proč pro cestu použít místo metra, autobusu či tramvaje automobil.

Splacení deficitu vzniklého zavedením veřejné dopravy zdarma pro mládež do 15 let a seniory nad 65 let podle zelených nesmí být přeneseno na ostatní uživatele veřejné dopravy, Praha by jej měla Dopravnímu podniku doplatit ze svého rozpočtu. Šance zatraktivnit veřejnou dopravu, snížit hluk a znečištění ovzduší především v centru Prahy tím zůstane promarněna.

„Praze chybí ucelený střednědobý plán dalšího rozvoje MHD včetně jeho finanční náročnosti. Pražští zastupitelé za Stranu zelených na to upozornili už při chystaném zdražení v roce 2007. O zdražení rozhoduje pouze Rada hlavního města, zastupitelé tak nemají možnost do tak důležitého rozhodnutí možnost zasáhnout,“ uvedl bývalý pražský radní pro životní prostředí a předseda pražských zelených Petr Štěpánek.

„Skokové zdražení jízdného o třetinu je zcela nepřijatelné. Podle programového prohlášení Rady města je podpora veřejné dopravy hlavní prioritou, dosavadní politika však potvrzuje, že prioritou stále zůstává automobilismus, vize a odvaha k zatraktivnění MHD vedení města chybí,“ dodává Ondřej Rut, místopředseda pražských zelených.