6. 5. 2014

Dnes na Zelený čtvrtek převzal v Náchodě jmenování zastupitelem Michal Kudrnáč, předseda krajské organizace Strany zelených. Předcházela tomu rezignace našeho zastupitele Jana Ježka, který tak vyjádřil svůj nesouhlas s postupem zastupitelstva ve věci výstavby hypermarketu v areálu bývalé Tepny. V článku naleznete podrobnější vyjádření.

Vážení občané města Náchoda,

dne 14.4.2014 jsem rezignoval na svůj zastupitelský mandát. Chtěl bych vysvětlit, co mě k tomuto kroku vedlo. Jeden z hlavních důvodů, proč jsem kandidoval do zastupitelstva, byl záměr zabránit plánované přeměně areálu bývalé Tepny v hypermarkety, nebo se alespoň pokusit o „zlidštění“ tohoto projektu. V tomto jsem byl ovšem naprosto neúspěšný a cítím za to odpovědnost. Navzdory všem předcházejícím proklamacím dala dne 24.3. městská rada majiteli k dispozici pozemky i s komunikací, která umožní zásobování celého areálu kamiony (přes Plhovské náměstí !!!). Na posledním zasedání pak zastupitelstvo odmítlo mnou navržené následující usnesení:
Zastupitelstvo města trvá na tom, aby na pozemcích v areálu bývalé Tepny byly při výstavbě uplatněny zásady definované ÚP a jeho souhrnnou průvodní zprávou. Jedná se zejména o smíšený ráz daného území a o dodržení blokové zástavby s tradičním systémem ulic.

Toto usnesení majiteli areálu nemaří investici a ani se nevyjadřuje k tomu, jestli je či není daný záměr v souladu s územním plánem. Pouze říká, že nějaký územní plán existuje a že je potřeba dodržovat jeho regule a zásady. Nic víc, nic míň. Pokud by bylo toto usnesení přijato, příslušné orgány statní správy by jej pak během územního řízení musely nějak zohlednit a byl by otevřený prostor pro další jednání s investorem. Odmítnutím usnesení však vlastně zastupitelstvo říká, že se v případě areálu Tepny tyto výše zmíněné zásady územního plánu respektovat nemusí… Protože odbor výstavby již předběžně vyslovil s daným záměrem souhlas a majitel areálu nabídl městu pozemky v areálu Tepny k případnému odkupu za neakceptovatelnou cenu, dojde pravděpodobně v centru Náchoda k výstavbě obřích přízemních hypermarketů a parkovišť. Na několikahektarové ploše zde tedy nejspíše vyroste obdobný prodejní areál jako v Bělovsi „u Kauflandu“. Jsem přesvědčen, že tato výstavba velmi negativně ovlivní tvář Náchoda a neznám jiné město, které by něco podobného ve svém centru nechalo realizovat. V demokracii rozhoduje většina, osobně ovšem nemohu a ani nechci být členem zastupitelstva, které toto dopustí. Domnívám se, že jako zastupitel jsem vyčerpal všechny své možnosti a poslední způsob, jak vyjádřit nesouhlas s postupem vedení města, je má rezignace. Další informace, vyjádření odborníků a moji „osobní“ podrobnější analýzu problematiky areálu Tepny lze nalézt na tomto odkazu:

S úctou Mgr. Jan Ježek – Strana zelených