25. 10. 2011

Na setkání s občany ve čtvrtek 20.října představili zástupci Passerinvest group zajímavé řešení revitalizace areálu bývalého Interlovu, který se nachází u křižovatky mezi magistrálou a Jižní spojkou. Revitalizace území zahrnuje výstavbu nové administrativní budovy pro cca 2500 lidí, která by se měla nacházet u dálnice.

Zbytek území, cca šest hektarů by měl být přeměněn v relaxační park. Původní potok, který byl kdysi sveden do potrubí pod zemí, bude vyveden opět na povrch a v zamýšleném parku bude napájet jezírka a přírodní koupaliště. To je i vzhledem k zde žijícím obojživelníkům více než vhodné. Proti zamýšlenému řešení, které Passerinvest group představil se dá jen stěží něco namítat.

Jenže na magistrátu se stále projednává návrh na změnu územního plánu, který v minulosti po dohodě právě s Passerinvestem podala Praha 11. Tato změna se týká celého území kolem metra Roztyly. Zástupce Passerinvestu na setkání sdělil občanům, že pokud bude tato změna schválena, nebude se týkat areálu Interlovu, neboť ten byl (nikdo nebyl schopen říci proč) z projednávání vyjmut. Absolutně tedy není jasné, co se bude dít na ostatních pozemcích. Podle Strany zelených by mělo být území řešené jako celek a nikoli salámovou metodou.

“V projektu je např. plánována obchodní pasáž. Vzhledem k tomu, že v blízkém okolí téměř nikdo nebydlí, by tedy měla sloužit jen pro zaměstnance budovy a návštěvníky parku, což se mi moc nezdá. Nebo Passerinvest už počítá s výstavbou dalších budov na sousedních pozemcích.” říká předseda místní organizace Strany zelených Jakub Ježek.

“Vůbec není jasné stanovisko radnice Prahy 11, která nejprve chtěla řešit území, jako celek, ale včera jsme se dozvěděli, že Interlov byl ze změny vyjmut. Bojím se toho, že tento projekt by mohl otevřít dveře k individuálnímu řešení jednotlivých pozemků bez ohledu na území jako celek, na což by doplatili obyvatelé Prahy 11 i Kunratický les. To je pro nás nepřijatelné. Setkání jsem se zúčastnil a musím říct, že se mi projekt, stejně jako jednání s občany, až na nějaké drobnosti líbí. Jenže těch nejasností kolem je mnoho. Chceme znát stanovisko radnice, chceme vědět, co se plánuje na ostatních pozemcích. Bohužel žijeme v době a místě, kdy si dovedu představit, že po schválení změn územního plánu půjde tento projekt k ledu a v celém území bude vystavěno velké množství budov na úkor zeleně, protože to prostě územní plán bude umožňovat, zatímco tento relativně slibný projekt neprojde. Magistrát, Praha 11 i vlastníci pozemků by měli tyto obavy rozptýlit a jasně vysvětlit, co se vlastně s Roztyly a jejich okolím děje.” dodává Ježek.

Kontakt:

Jakub Ježek, jakub.jezek@zeleni.cz, +420 602 147 419